Analiza financiara | Educatie financiara

cauta

Analiza financiara

Trimite unui prieten Versiune print

Investitii

Antreprenoriat

Trimite unui prieten                             Campurile marcate cu * sunt necesare

Numele tau *:

Adresa ta de email *:

Numele prietenului tau *:

Emailul prietenului tau *:

Mesaj aditional:

 

Din perspectiva financiara, principalul obiectiv al unui antreprenor este acela al maximizarii valorii companiei.

Analiza financiara a unei companii are ca scop tocmai evaluarea pozitiei financiare a acesteia, fiind utila prin faptul ca permite o predictibilitate asupra profiturilor si a dividendelor viitoare, facilitand anticiparea viitoarelor conditii si stabilind un punct de plecare pentru planificarea actiunilor ce vor afecta cursul evenimentelor viitoare.

Analiza financiara este aceea care permite obtinerea raspunsurilor la intrebari cum ar fi: Poate compania sa-si plateasca datoriile? Isi permite compania un imprumut? Reprezinta compania o investitie buna pentru actionarii sau creditorii ei?

Analiza financiara faciliteaza atat identificarea ariei care necesita investigatii mai aprofundate, cat si formularea de strategii operationale.

Pentru analiza financiara a unei companii mici sau a unei companii care activeaza intr-o singura ramura industriala, cum este cazul majoritatii firmelor antreprenoriale, se utilizeaza analiza bazata pe rate.

Cele mai utilizate rate sunt urmatoarele:

  1. Ratele de lichiditate, cum sunt Rata Curenta sau Testul Acid, care sunt cele mai utilizate metode de determinare a abilitatii unei companii de a-si onora obligatiile pe termen scurt;
  2. Ratele privind managementul activelor, cum sunt Rotatia Stocurilor, Durata Stocurilor, Durata Medie de Incasare si Rotatia Activelor, care masoara eficienta utilizarii activelor de catre companie;
  3. Ratele privind managementul datoriilor, cum sunt Gradul de Indatorare, Gradul de Acoperire a Dobanzilor sau Durata Medie de Plata, care evidentiaza masura in care compania foloseste finantare externa, precum si abilitatea de a-si onora obligatiile;
  4. Ratele de profitabilitate, cum sunt Marja de Profit, Rentabilitatea Activelor si Rentabilitatea Capitalului Propriu, care masoara eficienta cu care opereaza compania, dar prezinta si efectele combinate ale lichiditatii, managementului activelor si al datoriilor asupra rezultatului operational;
  5. Ratele valorii de piata, cum sunt Coeficientul de Capitalizare Bursiera si Raportul Valoare de Piata/Valoare Contabila, care sunt importante pentru companiile listate.

Suplimentar, mai este utilizata si analiza tendintelor, care evidentiaza evolutia in timp a indicatorilor financiari, pentru identificarea rapida a oricarei modificari a performantelor companiei.

Toate informatiile care se folosesc la calculul acestor rate se regasesc in rapoartele financiare pe care companiile sunt obligate sa le intocmeasca potrivit legii, respectiv:

  • Bilantul – care indica pozitia companiei la momentul intocmirii raportului;
  • Contul de profit si pierdere – care monitorizeaza veniturile si cheltuielile companiei pe parcursul unei perioade de timp (de obicei intre doua bilanturi consecutive);
  • Fluxul de numerar – care indica locul spre care se indreapta compania.

Intelegerea acestor rapoarte financiare este esentiala pentru oricine doreste sa controleze o afacere ca antreprenor sau manager, sau sa o evalueze din pozitia de investitor sau creditor.

Sursa: FinMentor


Top

dezvoltat de Web Media Bacau